Luckitraveltheworld

Léon

Léon, de eerste plek waar we aankwamen in Nicaragua, voelde als een warm bad. Deze koloniale stad is een echte studentenstad. De energie bruist hier door de straten en onveilig voelen we ons hier geen moment.

Nicaragua, volgens cijfers het armste land van Centraal-Amerika en een van de armste in geheel Latijns-Amerika waar in 2018 veel burgerdoden vielen, is een groot contrast met het gevoel dat wij krijgen als we door de straten lopen op onze eerste bestemming (lees hier de hele tijdlijn van de gebeurtenissen de afgelopen jaren in Nicaragua). Sterker nog, Léon is een plek met heel veel charme en waar iedereen vriendelijk lijkt te zijn. Een bezoek aan Léon mag dus zeker niet ontbreken aan je reislijstje.

Vulkaan boarden

Cerro Negro (vertaald: zwarte heuvel) is een actieve vulkaan en de enige plek ter wereld waar je met een houten board van het vulkaanzand kan roetsjen. Deze activiteit staat op de nummer twee van de Thrill Seeker’s Bucketlist van CNN.  Met sahara-temperaturen mag je tijdens het dragen van je eigen board de vulkaan beklimmen om vervolgens zelfstandig 700 meter lang naar beneden te glijden. Nog voordat we in Léon aangekomen waren, kregen we meer dan één horror story te horen over een verkeerde afloop van het volcano borden. Denk aan verhalen zoals mensen die hun neus breken of van hoofd tot teen diepe schaafwonden hebben. Ik kreeg het al spaans benauwd bij de gedachte zelf maar angsten zijn er om overwonnen te worden. En zodoende gingen wij op een doodgewone zondagochtend met Volcano Day richting Cerro Negro.

Eenmaal aangekomen liepen we samen met de groep omhoog. De tocht zelf was zo’n 45 minuten en de condities waren pittig: 40 graden en een stijgende helling. Maar gelukkig zijn wij professionals in het beklimmen van vulkanen dus dit was appeltje, eitje. De omgeving waarin we liepen was bovendien wonderschoon en deed voor even alle ongemakkelijkheden vergeten (en de spannende slide naar beneden). Eenmaal boven aangekomen, hebben we nog een half uur genoten van de uitzichten. Deze vulkaan is actief en dat voel je als je de grond aanraakt. Dat dit de enige vulkaan in de wereld is waar je vanaf kan sliden komt door de windrichting. Deze zorgt ervoor dat het bijna vulkaanzand aan één kant van de heuvel is en hier geen grove stukken tussen zitten.

Het moment van de waarheid is aangebroken: overal aan, bandana beschermend over ons hoofd binden en lasbril over de ogen heen. Klaar om de vulkaan af te stormen. Echte dare devils gaan omlaag met wel snelheden van 100km/uur. Als je het mij vraagt levensgevaarlijk. De uitleg over de weg naar beneden stelt me ook niet gerust: recht blijven zitten en bij paniek niet vol je voeten in het zand zetten. Omdat ik het echt spannend vond, wilden we zo snel mogelijk gaan. Nadat Luc volle vaart naar beneden ging, ging ik rustig achter hem aan. Ik heb de hele weg mijn voeten in het zand gedrukt zodat ik niet steeds sneller zou gaan. Nog steeds ging ik voor mijn gevoel hartstikke snel en merkte ik op sommige stukken dat ik de controle zelfs kwijt raakte. Maar gelukkig zijn zowel Luc als ik zonder kleerscheuren beneden gekomen. En het was nog leuk ook!

Opgaande rook bij vulkaan Telica

Na de thrill activiteit in de ochtend, was het tijd voor meer ontspanning. Na een hele pittige rit (lees: 1,5 over hobbelende zandwegen) kwamen we aan bij vulkaan ‘Telica’. Hier gaan we de zonsondergang kijken. Uniek aan deze vulkaan is dat je zo in de krater kan kijken. In eerste instantie lijken we pech te hebben want de vulkaan is sinds twee dagen onrustig en constant aan het exploderen. We mogen niet in de buurt van de krater komen. Gelukkig weten we onze gids toch over te halen en gaan we snel een kijkje nemen. Dit maakte zo’n indruk! En met dat we er staan en de overweldiging in ons opnemen, horen (en voelen) we een enorme knal. Hierna komt de rook als een machine uit de krater. Even schrikken we maar dan beginnen we te lachen. Dit is wat er elke 20 minuten gebeurt en omdat we zo dichtbij staan horen en voelen we dit. Een unieke ervaring voor ons.

Sfeer proeven bij Via Via

Hostel Via Via was de plek waar we bleven slapen en wat was dat een genot. Dit hostel biedt zoveel warmte, gezelligheid en leven dat we ons binnen mum van tijd thuis voelen. Dat is ook niet helemaal gek want de uitbater is een Belg en Luc heeft vingerlikkend van de Belgische frietjes genoten (alhoewel Luc’s frietjes nog altijd veruit de beste blijven). Op vrijdag hebben ze hier live muziek met een ongelofelijke sfeer. Ga zeker een kijkje nemen!

Wandel over het dak van de Basílica Catedral de la Asunción

Over het dak van een basiliek wandelen op je blote voeten? In Léon kan dat. Je betaalt een kleine bijdrage aan de kerk (maar waar doe je dit niet) en mag het prachtige dak én uitzicht over Léon bewonderen. Omdat de daken en koepels wit zijn, moet iedereen op blote voeten dit ‘maagdelijk paradijs’ betreden. Wij namen het laatste tijdslot (op aanraden van onze free walking tour gids) en waren, op één koppel na, de enige! We hebben dus in rust van al deze schoonheid kunnen genieten en zonsondergang kunnen zien.

Free walking tour

In elke stad waar wij komen, staat er een walking tour op de agenda. Liefst zo snel mogelijk. De eerste ochtend staan we vroeg op om in de ochtend de walking tour te doen. Het wordt namelijk overdag zo’n 38 graden. We hebben de gids helemaal voor onszelf en dat is een geluk. De gids heet Leonel is een jongen uit Léon. Hij heeft recent zijn studie ‘filosofie’ onderbroken maar is wel van plan om dit in de toekomst weer op te pakken. Leonel gidst ons in ieder geval goed en vooral ik hang aan zijn lippen. Hij gebruikt hele mooie metaforen voor de verhalen die hij vertelt. Die verhalen gaan over het land en de crisissen waar het in gezeten heeft maar ook over Léon en de kracht en de hoop van de mensen hier. Léon is een studenten- en artistieke stad. Er wonen veel schrijvers, poëten en filosofen. Het is een intellectuele stad en die sfeer ademt het ook.

Wij hebben genoten van deze heerlijke stad, misschien wel een van de mooiste steden die we hebben aangedaan in deze reis tot heden.

Verder Bericht

Vorige Bericht

6 Reacties

  1. Ger Henstra 18 mei 2022

    Mooi verteld weer over jullie fantastische avonturen .. das mee genieten voor mij 😍❤️😍

  2. Anique 18 mei 2022

    Leuk verhaal weer! Echt prachtige foto die can jullie hand in hand met dat uitzicht – die zou je op canvas kunnen uitprinten voor in jullie woonkamer!

  3. Jack+Dumoulin 19 mei 2022

    Prachtig verhaal, zo beeldend verwoord zodat het net lijkt of ik er bij was

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén