Luckitraveltheworld

Monteverde

Een prachtige plek, verscholen op hoogte in het groene nevelwoud, dat is Monteverde. Al slingerend door de bergen, kwamen we na twee uur rijden vanuit Fortuna Arenal aan in Santa Elena, een dorpje bij Monteverde.

Qua omgeving is Monteverde een unieke plaats in Costa Rica. Het is een van de weinige plekken in Cost Rica met een nevelwoud. Een nevelwoud is een woud dat zich tegen een berghelling bevindt, op een hoogte tussen de 1500 en 3000 meter. Om deze reden bevindt dit woud zich vaak in de nevel ofwel de wolken. Door die luchtvochtigheid kennen deze plekken een hele specifieke flora waaronder veel mossen.

De schoonheid van de omgeving is dan ook haast niet in woorden uit te drukken en eenmaal aangekomen worden we getrakteerd op een flink bui. Het regenseizoen komt eraan maar volgens lokalen is hij dit jaar al begonnen. Lucky us. En dat zeg ik zonder sarcasme want na vier maanden amper regen gezien te hebben, word ik best vrolijk van een flinke hoosbui. De rest van de dag doen we het rustig aan. We genieten van het nevelwoud en maken ons klaar voor al het moois dat we hier gaan zien. Luc is trouwens helemaal door het dolle heen met alle flora en fauna om hem heen. Het is geweldig om hem zo vrolijk te zien.

Vogelen en dieren spotten

Vogels zijn het meest actief vroeg in de ochtend en dus staan we om zes uur in de ochtend al te luisteren naar het getjirep. Ik begrijp nu in ieder geval waar de uitdrukking ‘vroeg uit de veren’ vandaan komt. Luc geniet en ik ga na een paar minuten een kopje thee drinken met mijn boek. Om acht uur staat er een bezoek Curicancha Reserve op de agenda. We doen hier een tour met gids en een ander koppel uit de US. We zien het ene na het andere en zijn allemaal enthousiast. De gids weet heel veel te vertellen over de omgeving en met name de dieren. Geboeid luisteren we. Deze ochtend zien we verschillende kolibries, een nine band armadillo, de keel bill toekan, een emerald toucanette, de coati, een fluffy eekhoorn, de crested guan en een belbin vogel. 

In de middag deden we het rustig aan want om half zes werden we opnieuw verwacht voor een wandeling door de jungle maar dan in het donker. Een hele andere beleving en ook hele andere fauna die te ontdekken valt. Op zoek naar de nachtdieren werden we meermaals verrast door tarantula’s en kikkers. Bovendien regende het pijpenstelen tijdens deze tocht en dat maakte het extra avontuurlijk. Stel jezelf voor: wandelend door het nevelwoud tijdens een donkere regenavond. Sprookjesachtig!

Rond half negen waren we uitgewandeld én hongerig. We trakteerden onszelf op een goed stuk vlees. Luc een rib eye en ik een steak met gorgonzola saus. Dat was alweer even geleden dat we zo’n lekker stuk rood vlees hebben gehad. Moe en voldaan sloten we deze dag af. Onze energie kunnen we morgen namelijk goed gebruiken.

Tarzan swingen in Monteverde Extremo

Vroeg opstaan is hier de trend en zo zitten we om zeven uur weer aan het ontbijt. Vandaag gaan we ziplinen. Iets dat we allebei al gedaan hebben maar het Monteverde Xtremo park schijnt tot een van de meest spannende parken in de wereld te behoren. Luc was hier al eerder geweest maar wilde dit graag nog een keertje overdoen. En inderdaad, we zijn van hoge hoogtes over diepe dalen geslingerd en gevlogen. Allebei zonder angst. Tot de Tarzan swing. Daar kwam ik wel even uit mijn comfort zone. Met de nodige beveiliging werd ik op een platform van 143 meter getild en ik hoefde alleen maar een swing vast te houden. Dat klinkt simpel maar er gaat een hoop door je heen op die hoogte en het enige dat ik tegen mijzelf zei was “niet nadenken”. Je kent wellicht het verhaal van de roze olifant. Het platform onder mij verdwijnt en ik word een meter naar beneden gezakt. Dat alleen al is heel erg eng en voordat ik dat doorheb, word ik losgelaten en heb ik een vrije val. Dat eerste gevoel is onbeschrijfelijk en heel erg eng maar tegelijkertijd geeft het ook een enorme kick. Eenmaal de swing naar de ander kant gemaakt, geniet ik. Wat een heerlijk gevoel dit. Na mij springt Luc en die heeft echt nergens vrees voor. Je hoort hem bij de val dus al meteen joelend schreeuwen. 

Hierna moeten we even bijkomen van de schrik en eten we een broodje bij een koffiezaak in het centrum. Als ik zie dat ze daar een broodje met buffelmozarella hebben, ben ik zo blij als een kind. Je kan me hiervoor wakker maken en na maanden geen buffelmozarella gezien of gegeten te hebben, is dit extra genieten.

Sunset tour op hoge hoogtes

In de vroege avond gaan we naar Reserve Bosque Nuboso, waar we een sunset tour krijgen door het nevelwoud. Dit park ligt stukken hoger dan Curicancha Reserve en dat zorgt voor een hele andere beleving. De fauna en flora is hier zo anders. Dit is tevens typerend voor nevelwouden, die starten op een hoogte van 1500 meter die kan oplopen tot 3000 meter (zoals eerder genoemd) en zorgt voor een grote variatie in fauna. Zo groeien er in lage nevelwouden lage bomen en kan op hogere hoogtes een boom wel tot 25 meter hoog worden. Monteverde als regio heeft dan ook de meeste verschillende flora per vierkante meter ter wereld! Sla deze prachtige plek in Costa Rica dus zeker niet over.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Jack+Dumoulin 23 juni 2022

    Het blijft genieten
    Wel apart om nu deze avonturen te lezen wetende dat jullie al weer thuis zijn, maar toch, practig

  2. Rozette+Joosten 23 juni 2022

    Mooi verslag ! En prachtige foto’s van dieren / vogels waar “ wij” geen weet van hadden
    🤫😘

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén