Luckitraveltheworld

Fortuna Arenal

*spoiler: in deze blog wordt vaak iets gezegd over de prijzen in Costa Rica en hoe wij ons daar bij voelen als backpackers. Dit is niet negatief bedoelt. Sterker nog, we willen andere backpackers aanraden om juist wel naar dit land te gaan en ook selectief activiteiten te kiezen en daar budget voor vrij te maken. Op veel forums zagen we backpackers klagen over hoe duur alles was in Costa Rica, met als gevolg dat ze in Costa Rica waren maar geen (betaalde) activiteiten ondernemen. Luc’s gezegde is “mooie ervaringen kosten eenmaal vaak geld”. En zo geldt zeker voor dit land. Kies wijselijk en geniet.

Costa Rica, het groene walhalla voor de natuur- en dierenliefhebber, paste in eerste instantie niet in ons backpackerslijstje. Van alle landen die we gezien hebben en gaan zien, is Costa Rica het duurst. Overslaan dan? Nee, zeker niet want als met name Luc ergens dolgelukkig van wordt, is het wel dieren en veel groen. En dat is wat je in Costa Rica rijkelijk krijgt. Pura vida!

Onze eerste bestemming is Fortuna Arenal, een van de mooiste plekken in Costa Rica. Dit dorpje licht naast de actieve vulkaan ‘Arenal’ die in 2000 voor het laatst een grote uitbarsting had. Bovendien bevindt het topje van deze vulkaan, met een hoogte van 1633 meter, zich vaak in de wolken. Een geweldig aanzicht.

We komen Costa Rica binnen via Nicaragua en na een flinke reis (te voet, met de boot, bus en taxi), mogen we nog eens twee uur met de bus vanaf de grens doorreizen naar de auto verhuurmaatschappij. Hier staat onze bolide voor de komende twee weken op ons te wachten. Een auto, na al die tijd, voelde als een enorme luxe. We waren nog een beetje huiverig vanwege de kosten voor een auto maar omdat het land niet makkelijk bereisbaar is met het ov en we efficiënt door Costa Rica willen reizen, gaan we toch overstag om een auto te huren. Costa Rica is verreweg het duurste land in Centraal-Amerika. Voor twee ervaren budget-reizigers is dat wel even slikken en ik vraag me af of het op dit moment past in onze reis. Kunnen we het nog voldoende waarderen om na zoveel maanden dingen zien, te waarderen wat we hier gaan zien? En nu ik dit schrijf, 24 uur later, kan ik alleen maar beamen dat het antwoord ja is. Het is onwerkelijk mooi hier en dat zagen we al tijdens de autorit gisteren. We namen een Duitse reizigster op de bonnefooi mee om haar een urenlange ov-rit te besparen. En het toeval wilde dat wij op de planning hadden staan om onderweg te stoppen bij een Duitse bakkerij (op aanraden van een andere reiziger) voor een broodje braadworst. Samen reizen en vertellen in de auto was overigens heel erg gezellig en bij de lunch trakteerden ze ons op een Duits biertje. Altijd welkom. Onderweg naar Fortuna zagen we velen luxe resorts. Dat is iets dat we ook in maanden niet meer gezien hebben en laat ons nogmaals beseffen dat we in niet heel erg toeristische landen geweest zijn. 

Kus de kikker

Aangekomen in Fortuna zijn we meteen naar ons hotel gereden. Ook hier hebben we getwijfeld tussen verschillende opties en de kosten naast elkaar afgewogen want dat is ook onderdeel van langer reizen. Toch besloten we om niet voor het allergoedkoopste te gaan want ik had een echte schat ontdekt, zo leek het. Bij aankomst was hier helemaal niks van gelogen. Wat een geweldige plek, midden in het groen en toch dichtbij alles. En ook de kamer was ruim en met warm water. Dat voelt echt als een luxe hedendaags. Maar het allermooiste van deze plek is de tuin en vanuit het hotel is er een gids die je in de avond meeneemt op ontdekkingstocht. We zagen de meest geweldige kikkers: de red-eye tree frog, de blue jeans frog en de glass frog om er maar een paar te noemen. Luc was die avond niet meer weg te slaan uit de tuin en de gids overigens ook niet. En dat maakte deze ervaring alleen nog maar bijzonderder. De gids, die hier haast elke avond is, was net zo enthousiast als ons en had zoveel passie voor dieren. Bovendien had hij ook nog eens heel veel verstand van fotografie dus die foto’s van Luc zijn er alleen maar beter op geworden.

Hanging bridges bij Místico Arenal Hanging Bridges

De ochtend erna gaan we vroeg uit de veren want de plek waar we ontbijt hebben, is middenin het groen en de kans om vele soorten vogels te zien is groot. Wat was het heerlijk om zo de dag samen te beginnen. We hebben een heel programma want we willen veel zien en het reistempo van de afgelopen maanden iets omhoog schroeven. Luc is al eens eerder in Costa Rica geweest en weet dus als geen ander het perfecte plan in elkaar te draaien.

We beginnen de ochtend met een geweldig ontbijt in het hotel en gaan dan meteen door naar Místico Arenal Hanging Bridges, een privé reservaat dat voornamelijk bekend staat vanwege de hanging bridges. Ik ga niet liegen, bij de entree schrok ik een beetje: $28 per persoon om het park binnen te komen. Of we daar ook nog een gids bij wilde voor $15 p.p. werd ons als vraag gesteld. Gidsen zijn vaak dubbel en dwars hun geld waard als je echt alles wilt meekrijgen van je omgeving maar we hebben ook wel eens een teleurstelling gehad. En voor deze prijzen tijdens ons backpack avontuur, wil je liefst een garantie dat het echt waard is. Dus vroeg ik heel bijdehand wat de voordelen zijn van zo’n gids en met de trots en passie in haar ogen vertelde de receptioniste dat de gids echt oog én oor had voor dingen die wij normaal niet snel zouden spotten en allerlei leuke facts wist te vertellen. Het was de vurige passie die ons geen seconde deed nadenken en zo waren we voor deze ochtend een flinke duit kwijt. Maar was het dat waard? Absoluut! Het is zelfs het dubbele waard kijkend naar de ervaring die we gehad hebben. De gids was bovendien echt top! Hij had een professionele telescoop waarmee je elke mimiek van het beestje dat we ontdekken, kunnen observeren. Het park is bovendien prachtig en het is een echte traktatie om hier doorheen te wandelen. 

Zwemmen bij La Fortuna Waterval 

We reden door naar de La Fortuna Waterval. Hier aangekomen lijkt het wel een attractiepark en dat blijkt ook als we de entreeprijzen zien: $18 p.p. om een duik te nemen in het koude bronwater. Maar daar mag je dan eerst wel wat voor doen: 600 treden naar beneden lopen met als achtergronddecor- en geluid: de prachtige waterval. Na een flinke klim naar bedenen zijn we op de plaats van bestemming en zien we een pool waarin een waterval zo hard in stort dat ik me afvraag of het mogelijk is om verder te komen dan de rand. “Jij mag als eerste, bikkel” zegt Luc. Als het om (koud) water gaat ben ik inderdaad de bikkel. Ik spring dan ook meteen erin en het water is ijskoud maar ook heerlijk fris. Het is inderdaad een hele uitdaging om ook maar iets van de rand af te komen. Doordat het water er met zo’n kracht in stort zijn er golven die het heel moeilijk maken om er tegenin te bewegen. Na een verfrissing is het de beurt aan Luc en plots zegt hij dat hij er niet in gaat. Dat laat ik me niet gebeuren: “snel, erin of ik duw je erin”, zeg ik. En daar gaat meneer, eenmaal in het water met een grote lach.

Na het waterval avontuur doen we een quick lunch want om 15:00 uur staat de volgende tour alweer op de planning: een luiaard tour. Met dezelfde gids als waarmee we de kikkers gespot hebben, gaan we een afgelegen groen gebied in waar veel luiaards zouden zitten. Ze bewegen amper tot niet en zijn heel erg goed gecamoufleerd. Het is dus een ware uitdaging om deze prachtige dieren te spotten. Maar we hebben die o-zo-geweldige gids bij en die slaagt erin om ons acht luiaards te laten zien inclusief een baby! We zien in de zevende hemel.

Hotsprings

Onze laatste dag in Arenal in alweer aangebroken. Voordat we op doorreis gaan naar Monte Verde, trekken we onze zwemkleren aan en gaan we naar de hotsprings. Na een oncharmante klim, is het heerlijk wakker worden in het warme therminale water. Dit water komt rechtstreeks van de Arenal vulkaan. Er zijn veel luxe resorts waar je gebruik maken maken van de hotsprings voor een behoorlijk bedrag. Er zijn ook hotpsrings die gratis te bezoeken zijn en als je vroeg in de ochtend gaat, zoals wij deden, is het heerlijk vertoeven hier. Na ontspanning komt inspanning en pakken we onze spullen om verder te rijden richting de volgende bestemming: Monte Verde.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Jack+Dumoulin 15 juni 2022

    Wat een mooie natuur; foto’s van de kikkers zijn prachtig

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén