Luckitraveltheworld

Roatan

Een tussenstop maken op de baai-eilanden omdat het kan, waarom niet? Het plannen van onze doorreis vanuit Belize naar Nicaragua bleek een uitdaging te zijn. Het leek het meest logische om een vlucht te nemen naar Roatan (een van de eilanden die voor de kust van Honduras ligt), een ferry te nemen naar het vaste land en van daaruit een bus naar Léon in Nicaragua. Besloten om het zo aan te pakken, en we onderweg nog twee tropische eilanden passeerden, maakten we de keuze om er hier een paar dagen aan te plakken. Met een ieni-mini-vliegtuig vertrokken we vanuit Belize stad naar Roatan.

De baai-eilanden zijn niet te vergelijken met het vasteland van Honduras. De mensen, de cultuur en zelfs de taal die hier gesproken wordt, zijn verschillend. Door het koloniale en slavernij verleden van de baai-eilanden wonen er veel Europese en Afrikaanse Britten. De voertaal op de baai-eilanden is dan ook Engels. Spaans komt op de tweede plek. De Baai-eilanden zijn ook veilig bereisbaar. Waar er voor het vasteland van Honduras gewaarschuwd wordt voor zware criminaliteit door georganiseerde misdaad en gewelddadige bendes (één van de hoogste misdaadcijfers in Latijns-Amerika), liggen de cijfers op de baai-eilanden stukken lager.

Roatan is het grootste eiland van de baai-eilanden en staat bekend om haar prachtige snorkelplekken, die ook onderdeel uitmaken van het Barrier Reef. Veel snorkelplekken op Roatan zijn direct vanaf het strand toegankelijk zonder dat je hier een tour voor moet boeken. Als twee kleine kinderen waren we dan ook elke dag op het strand te vinden, waar we met onze snorkelmaskers de zee indoken. Zodra we ons hoofd onder water stoken, sloeg de verbazing weer toe. Kan het mooier denken we elke keer? Aangekomen op Roatan moesten we wel even wennen aan de ‘Amerikaanse vibe’. Waar we op onontgonnen plekken in Guatemala haast geen Amerikanen tegenkomen, worden we er hiermee overspoeld. Het is zelfs zo dat de prijzen op dit eiland in Amerikaanse Dollars gecommuniceerd wordt. Een groot contrast met het vasteland van Honduras, waar er weinig toerisme en veel armoede is.

Voor een reiziger is het moeilijk om te beoordelen of een land of plek veilig genoeg is om te bezoeken. Vaak blijkt dat als je je aan de geschreven regels houdt, een land prima te bezoeken is. Zo was ook het geval in Guatemala. In Honduras hebben wij enkel geproefd van het eilandleven en dat is geen maatstaf voor de algemene veiligheid van het land. We kunnen wel stellen dat de baai-eilanden erg veilig zijn. Je kan er gerust in de avond over straat lopen en we hebben ons geen een keer onveilig gevoeld. 

Snorkelen, snorkelen en nog meer snorkelen

Als je naar Roatan gaat, moet je kennismaken met de onderwaterwereld. Zelfs voor mensen met ‘koudwatervrees’ is snorkelen toegankelijk omdat je vanaf het strand zo het koraalrif inloopt. We deden hier ook een tour maar voor mooi koraalrif te zien, is het niet per sé nodig.

Kreeft & King Crab

Hét elite eten is hier alledaagse kost. Zo hebben wij (wel twee keer) genoten van een schaal met kingcrab, kreeg, krab en gamba’s voor (maar) $25. Voor ons reizigersbudget nog steeds aan de hoge kant maar we konden de verleiding niet weerstaan.

Macaws spotten

Zet je oren op scherp als je op een willekeurig terras aan zee met hoge bomen zit. De Macaws vliegen hier gewoon in het wild rond en ondanks hun luide kabaal, is het prachtig om ze te aanschouwen. Ook ontdekte Luc op een snorkeltrip hier in het water een zeester en -slang. Er is hier overal en altijd iets te vinden.

Vanuit Roatan namen we de ferry naar Utilla, het backpackers-duik-paradijs.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Jack+Dumoulin 17 mei 2022

    Lekker, lekker, lekker en wat mooi allemaal……wijntje erbij wie doet je wat. Geniet ervan xxx Wilma & Jack

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén