Luckitraveltheworld

Kosten Guatemala

Guatemala is een perfecte locatie voor backpackers. Kostentechnisch kan je het land low-budget doorreizen. Toch waren veel dingen zoals de overnachtingen en het eten net zo duur of duurder dan veel plekken in Mexico. Na wat navraag gedaan te hebben bleek dit o.a. te komen door de minder goede infrastructuur van het land en de pandemie.

Voor corona kampte Guatemala al met extreme armoede en ongelijkheid. Door covid is deze situatie nog slechter geworden. Op veel plaatsen zijn te weinig middelen om veilig te kunnen werken en er zijn veel ontslagen gevallen. Grote groepen van de bevolking kunnen nog maar amper rondkomen waardoor de armoede zichtbaar is toegenomen. Het reisadvies voor Guatemala op de website van ‘Ministerie van Buitenland’ is negatief met veel waarschuwingen voor plekken waar wij geweest zijn. Dit is een plicht vanuit de overheid maar deze adviezen zijn meestal achterhaald en als je een reiziger bent met gezond verstand, dan kan je veel onveilige situatie mijden. Wij hebben ons dan ook geen moment onveilig gevoeld in Guatemala. Sterker nog: we zijn gek op dit land en kunnen iedereen aanbevelen om een kijkje te nemen op de (nog) ongerepte en authentieke plekken. Bovenstaande zou volgens de lokale bevolking een verklaring zijn voor de gestegen prijzen van accomodaties en tours.

Travelspend is een erg handige app om onze kosten bij te houden. We waren bijna één maand in Guatemala (4 februari tot 7 maart) en spendeerden gemiddeld €108 per dag. In dit daggemiddelde zijn de activiteiten ‘Acatenango’, ‘driedaagse massagecursus’ en ‘El Mirador’ niet meegerekend. De hike en overnachting op Acatenango koste €88,45 per persoon. De massage cursus €175 (p.p.) en de vijfdaagse hike €321 (p.p.). De kosten voor Acatenango en de hike waren inclusief eten en overnachting.

Vervoer

Aan het vervoer in Guatemala hebben we €370 uitgegeven. In Guatemala hebben we alle reizen afgelegd per shuttle en dus niet per openbare bus. Voor ons een weloverwogen reden omdat de reisafstanden lang zijn en we zo efficiënt mogelijk willen reizen. Ook hebben we in Rio Dulce met de boot gereisd.

Accommodaties

Aan accommodaties waren we tijdens ons hele verblijf in Guatemala €1066 kwijt, gemiddeld zo’n €34,40 per nacht. Dat komt neer op 31% van ons totaal uitgegeven budget. We sliepen op unieke plekjes maar wel prijsbewust met één uitzondering en dit was bij ‘Isla Verde‘ aan Lake Atitlan. Hier gaven we €73 per nacht uitgegeven (maar wel heel erg van genoten!).

Eten

Aan eten waren we net zoveel kwijt als aan de overnachtingen: €1058 oftewel 30,5% van onze uitgaven in Guatemala. Dit betekent dat we per dag zo’n €34 uitgeven aan ontbijt, lunch en diner (niet altijd inclusief drankjes). Naar ons inzien doen we dat als foodies best goed. In Antigua bij ‘Como Como‘ hebben we uitgepakt met een luxe diner en verder hebben we ons in de gehele maand best goed ingehouden, zo blijkt.

Activiteiten

Aan alle activiteiten (uitgezonden de Acatenango, de massage cursus en de vijfdaagse hike naar El Mirador) hebben we €306 uitgegeven. Activiteiten die we onder andere gedaan hebben, zijn: bezoek aan park ‘Semuc Champey’, de grotten ervaring, de manatee tour, een kookworkshop, een bezoek aan Tikal en suppen op verschillende plekken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén