Luckitraveltheworld

Lake Atitlan

Sommige zeggen dat Lake Atitlan het mooiste meer ter wereld is. Waarom? Lake Atitlan is een kratermeer, ligt op een hoogte van 1500 meter en is omgeven door (maar liefst!) 3 vulkanen. Om het meer liggen 12 dorpen die ook wel de 12 apostelen genoemd worden. Initieel zouden we eerst naar Antigua gaan en de vulkaan beklimmen om vervolgens uit te rusten aan het meer. De planning liep anders en we zijn in Guatemala dan ook niet gestart met een bezoek aan Antigua maar met een verblijf aan Lake Atitlan. Helaas werden we (ook hier) allebei getroffen door een voedselinfectie en parasieten dus we hebben het rustig aan moeten doen maar het heeft ons niet weerhouden om de mooiste plekken op te zoeken en zelfs een bucket-list-wens van Luc in vervulling te laten gaan.

Springen van een hoog platform

San Marcos, het spirituele dorpje rondom het meer, geeft je toegang tot het natuurreservaat ‘Cerro Tzankujil’ waar je een prachtig uitzichtpunt op het meer hebt, een kijkje kan nemen bij ceremoniele Maya plaatsen en de mogelijkheid om te springen van een platform van maar liefst 12 meter hoog. Waar mening mens met paniek in de ogen twijfelend stond te kijken, sprong Luc meteen het water in. Bij mij geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om van zo’n hoogte het water in te springen. 12 meter is echt hoog! Luc is wel drie keer gesprongen en uiteindelijk wilde ik voor de adrenaline rush verderop van een rots (ongeveer 4 meter hoog) springen. Of het water diep genoeg is hier? De gemiddelde diepte van het meer is 220 meter maar het diepste punt wel 340 meter.

American BBQ

Zonder voorbedacht idee wilde we wat rondstruinen in de dorpjes, waar je overigens altijd per boot heen gaat, toen we hoorde dat er enkele mensen naar ‘de wekelijkse zondag bbq’ gingen. Dat hoeft Luc geen twee keer te horen en zodoende stonden we een half uur later met open mond naar de plaatselijk bekende BBQ-master ‘Joe’ te kijken. Smoking Joes BBQ is een begrip rondom het meer. Deze Amerikaan op leeftijd werkt zich een slag in de rondte maar beperkt dit wel tot enkel de zondag in San Pedro. Bedenkt het zo gek niet of deze geïmmigreerde Amerikaan maakt het op zijn BBQ. Wij bestelden de baby porc ribs en de arrachera steak. Als kers op de taart was er een volledig buffet waar je onbeperkt mocht opscheppen. Denk aan Amerikaanse klassiekers zoals mac & cheese, potato smash en andere zware gerechten. Het vlees was heerlijk maar na drie happen van het buffet zaten we propje-vol.

Paddle Boarden

Een bucket list dingetje van Kitty was paddle boarden en waar kan je dit beter doen dan op één van de mooiste meren ter wereld? Na het ontbijt gingen we samen het water op. Na de surflessen dacht Luc wel te weten hoe we op het board moesten rechtstaan. Met één voet voor en de ander erachter. Wiebelend ging dit net zo’n 2 seconden goed. We besloten op onze knieën verder te paddlen. We vonden dit beiden een top ervaring en heel erg rustgevend. Tijdens onze terugkeer kwamen we een groepje Nederlandse meiden tegen, die het rechtstaan wel aardig onder de knie leken te hebben. Ik vroeg hun tips want ze zagen er gevorderd uit. Het antwoord was “gewoon rechtstaan met beiden voeten langs elkaar, het is ook onze eerste keer”. Et voilà, dat ging ineens verassend goed. We kunnen dus zeggen dat we écht gepaddeld hebben.

Boot hoppen

Niks zo leuk als de dorpjes rondom het meer bezoeken met het plaatselijke vervoer: de boot. Je stapt bij het ene dek op en kan willekeurig kiezen waar je weer wilt afstappen. Alle dorpjes rondom het meer hebben hun eigen karakteristieken.

Kook avond

We wilden niks liever dan een lokale kookcursus volgen maar die vinden bleek nog verdoemde moeilijk te zijn totdat we heerlijk zaten te lunchen bij Cafe Sabor Cruceño met een geweldig (!) uitzicht. Café Sabor Cruceño is onderdeel van Amigos de Santa Cruz, een NGO die zich inzet voor de lokaal wonende bevolking, opdat zij zich op een duurzame manier economisch kunnen voorzien o.a. door educatie.

Gelukkig kwamen wij erachter dat ze hier kookcursussen aanbieden. We schreven ons uiteraard onmiddellijk in. Tot onze grote verbazing waren we de enige twee en dus kregen we een privé cursus, wat een geweldige ervaring was. We maakten op en top authentieke Guatemalteekse gerechten:

 • Appetizer: Tamalitos de chipilin or tayuyo
 • Hoofdgerecht: Suban ik or pulique
 • Dessert: Mole de plátano or rellenito

Indian nose hike

Als je rondom Lake Atitlan verblijft, moet er één ding zeker op je to-do lijstje staan: een zonsopkomst bewonderen op de Indian Nose. Je moet er wel wat voor over hebben. Zo moesten we om 3:30 uur in de nacht op om met de bus vanuit San Pedro richting de indian nose te rijden. Vanuit het drop punt wandel je vervolgens nog zo’n 40 minuten stijl de berg op in het donker. Je arriveert op het geweldige uitkijkpunt met nog een sterrenhemel boven je. Vanuit hier zagen we een schitterende zonsopkomst waarbij we ook nog de fuego vulkaan bij Antigua zagen uitbarsten die we de week erna gaan beklimmen.

Massage cursus

Een grote wens van Luc ging hier in vervulling. We hebben er zelfs ons verblijf voor verlengd. In San Marcos, het hippie walhalla, kwamen we tijdens onze verkenningstocht een massage praktijk tegen waar ze ook cursussen gaven. Zodoende gaven we ons beiden op voor een driedaagse cursus. Ook hier waren we enkel met z’n tweetjes en dat gaf ons de ruimte om extra goed ‘de kneepjes’ van het vak te leren. We hebben dan ook onwijs veel geleerd hier en het fijne is dat dit extra veel tijdens onze reis in de praktijk kunnen brengen. Zodra we ‘thuis’ zijn, komt er zo snel mogelijk een massagetafel.

Reserva Natural Atitlán

Reserve Natural Atitlán is een plek om helemaal weg te dromen in het groen. Het reservaat biedt tal van activiteiten aan waaronder het rondwandelen over de prachtige natuurpaden waarbij je hangende touwbruggen over riviertjes en watervallen trotseert. Voor een adrenaline kick kan je hier ook een ritje op de zipline maken. Ontspannen deden we in het prachtige vlinderhuis. Het reservaat, opgericht in 1995, zet zich in voor duurzaamheid en voortdurende inspanningen voor natuurbehoud in de Guatemalteekse hooglanden.

Isla verde

Ga je naar Lake Atitlan en zoek je een paradijsje op aarde? Boek dan zeker een paar nachten bij Isla Verde. Isla Veder is een eco-boutique hotel met houten cabines op hoogte, een geweldig restaurant met geweldig uitzicht op het meer, een infinity jacuzzi en sauna. We hebben hier op en top genoten.

Verder Bericht

Vorige Bericht

8 Reacties

 1. Rozette Joosten 12 maart 2022

  Lieve beide dank voor het mooie heldere verslag ! Ik wil niet in herhaling vallen maar toch met verbazing gelezen wat jullie allemaal aandurven maar ook de energie die van jullie verhaal afspat !
  En jullie samen zo ongelofelijk goed afgestemd op elkaar koken wisten wij al ;)) Massage is nieuw en dan heb ik nog niet over de avonturen in het water op weg naar een zonsopgang etc etc alles met de zelfde nieuwsgierigheid en de ruimte laten wat de een of de ander op zijn / haar Bucket lijst heeft “Chapeau “!!
  Je vous embrasse Rozette

 2. Ellis 12 maart 2022

  Genieten dit ❤️

 3. Jack Dumoulin 13 maart 2022

  Wederom een prachtig reisverhalen, fantastisch

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén