Luckitraveltheworld

Valladolid

Valladolid, ook wel ‘Pueblo Mágico’ genoemd, is de oudste koloniale stad in Yucatán. Bij aankomst was de vibe heel chill en relax. Het is een stad maar zo voelt het niet. Je loopt er veilig over straat (ook in de avond) en er is een overvloed aan leuke plekjes om te eten of een drankje te doen maar daarvoor zijn we hier niet gekomen. We kwamen naar Valladolid om de prachtige cenotes rondom de stad te bewonderen en uiteraard een bezoek te brengen aan Chichén Itzá.

Free walking tour

Op zondag kwamen we in de middag aan en de beste manier om de stad te verkennen is door een walking tour te doen. Na een rustige middag doen we mee met de walking tour in de avond. Je krijgt uitleg over de historie van de stad en een stukje geschiedenis van de Maya’s en de invloed van de Spanjaarden in de koloniale periode. Na de wandeling eten we een heerlijke empanada bij Los Frappes, een plek met live muziek in het weekend. We verbazen ons elke keer over de prijzen. We bestellen hier twee empanada’s, een salade en twee biertjes voor nog geen €10,00. 

Chichén Itzá

Om 6:00 uur zijn we alweer uit de veren om voor de drukte Chichén Itzá te bezoeken. Chichén Itzá gaat open om 08:00 uur en het duurt een klein uurtje met de collectivo (Mexicaanse bus) om er te komen. De entree is voor Mexicaanse begrippen erg duur: ongeveer €25,00. Bovendien willen we graag een gids huren om ook de achtergrond van dit nieuwe zevende wereldwonder te bevatten. Dit kost een kleine €10,00 extra per persoon maar is het helemaal waard. Om de prijs van de gids te drukken, raden we wel aan om een groep te verzamelen om samen een gids te huren anders zijn de prijzen veel hoger. 

Het bekendste bouwwerk in Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán. In de maya tijd stond deze tempel in het teken van de god Kukulcán. Hetgeen dat indruk maakt is de kennis die de Maya’s gehad hebben over dagen en seizoenen in de tijd dat de tempel gebouwd werd (800 n.Chr.). De tempel heeft in totaal 365 treden, hetgeen symbool staat voor het aantal dagen in een jaar. De tempel geeft ook weer wanneer de heeft en de lente beginnen (langste dagen in een jaar). De stand van de zon zorgt ervoor dat de schaduwen op deze twee dagen op zo’n manier langs de trappen vallen dat de trappen op kruipende slangen lijken. Dit is een eerbetoon aan de god Kukulcán (vrij vertaling: gevederde slang). Wat ook erg indrukwekkend is, is dat dit immense gebouw bovenop een cenote gebouwd is. Hier zijn onderzoekers pas in 2015 achter gekomen. De architectuur en bouwinzichten die de Maya’s in 800 gebruikt hebben is ontzettend indrukwekkend.

Chichén Itzá is meer dan alleen de piramide van Kukulcán. Zo was er een sterrenwacht om de maan en sterren te bestuderen en ‘great ball court’ waar meerdaagse spelen plaatsvonden bij speciale gelegenheden. Twee teams speelden tegen elkaar met als doel om de bal door een kleine ring te werpen op een paar meter hoogte. De spelers mochten enkel ellebogen en heupen gebruiken. Hierdoor kon dit spel wel tot meerdere dagen duren. Het winnende team werd geofferd aan de goden en onthoofd. 

Cenotes

Op Isla Holbox bezochten we al eerder een cenote maar deze valt in het niet met de prachtige cenotes die we bezochten rondom Valladolid. Mexico staat bekend om haar cenotes die ontstaan zijn door een meteorietinslag miljoenen jaren geleden. Er zijn duizenden te vinden maar er zijn er een paar die absoluut niet mogen ontbreken als je in de buurt van Valladolid bent.

Cenote Ik Kil

Op de dag dat we Chichén Itzá bezochten, gingen we op de terugweg langs bij cenote Ik Kil. Dit is een bovengrondse cenote, dat al bijzonder op zich is aangezien de meeste cenotes ondergronds zijn. Bij aankomst weten we niet waar we moeten kijken. Via een trap lopen we omlaag met onze zwemvest aan (dit is verplicht in alle cenotes vanwege de veiligheid). Er is een mogelijkheid om in deze prachtige cenote te springen. Kitty is elke keer weer nerveus als ze een sprong in het diepe moet maken en haar hart zit in haar keel. De sprong hoort echt bij je bezoek aan deze cenote. Een onwerkelijk idee is dat deze cenote wel 40 meter diep is, wat zorgt voor een diepblauwe kleur van het water en waterdieren. Een beetje onwerkelijk dat er onder je, in het diepe water, nog allemaal leven is zoals vissen, kreeften en slangen. 

Cenote Samula en Xkeken

Samula en Xkeken zijn twee cenotes die dichtbij elkaar liggen. Om er een bezoek aan te brengen, kan je een combiticket kopen. De kosten zijn 125 pesos. Je dient wel twee keer een zwemvest te huren. Deze kosten komen er dan nog bij. Om deze twee cenotes te bezoeken (inclusief zwemvest) ben je zo’n €7,50 per persoon in totaal kwijt. 

Cenotes Samula en Xkeken zijn mysterieuze cenotes die ondergronds liggen. Je zwemt in een grot met helder water. Bijzonder aan de cenote Samula is de acht meter lange boomwortels die naar beneden groeien in het zonlicht. Cenote Xkeken is bekend om haar stalagmieten. Om bij deze cenotes te komen, zijn we met de fiets vanuit Valladolid gegaan. De afstand is 7km en veilig door de aangelegde fietspaden.

Cenote Oxman

Cenote Oxman moet zeker op je lijstje staan als je cenotes wilt bezoeken rondom Valladolid. Cenote Oxman bereikten wij ook met de fiets. Bij aankomst denk je dat je in een sprookje terecht bent gekomen. En als hoogtepunt kan je ook nog swingend als een echte Tarzan of Jane het water in duiken. 

Proeven van de traditionele Maya keuken

Wil je kennismaken met de echte Maya keuken? Breng dan een bezoek aan IX CAT IK in Valladolid. Het ligt enkele blokken buiten het centrum maar met onze fiets waren we er zo. In dit restaurant wordt alles volgens de Maya wijze bereidt. Een echte aanrader als je in Valladolid bent en traditioneel Maya eten wilt proberen.

Street food

In het centrum van Valladolid heb je een overdekte markt met allemaal eetkraampjes waar je voor enkele peso’s kan lunchen of avondeten. Langs de straat aten we een broodje ‘Conchinita Pibil’: een soort pulled pork maar dan op z’n Mexicaans. Ook aten we een halve kip, bereid op z’n Yucutans, met onze blote handen in het park. Heerlijk!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Luckitraveltheworld

Thema door Anders Norén